Blog o mentálnej príprave športovcov

Covid-19 Pandémia
22.03.2020

Covid-19 Pandémia

Sme v tom spoločne

Všetci nie len v športovej komunite cítia dopad koronavírusu.Preteky, športové udalosti a súťažná sezóna pre športy na všetkých úrovniach sú zrušené alebo pozastavené tak ako aj tréningové centrá. Športovci, tréneri, rodičia sa snažia vytvoriť náhradný tréningové plány. Média sa teraz venujú všetku svoju pozornosť na pandémiu Koronavírusu, čo samozrejme môže u všetkých ešte viac prehĺbiť obavy. Na šťastie, mentálny kouči, psychológovia a organizácie sa snažia pomôcť zmierniť efekty tejto extrémne premenlivej situácie cez online podporu.

Emócie ako na hojdačke

Počas aktuálnej globálnej kríze, je úplne normálne sa cítiť ako na hojdačke alebo horskej dráhe – raz sme hore, raz sme dole. Neustály prítok nových a nových informácii, všetko sa mení doslova z hodiny na hodinu, pocit neistoty v osobnom zdraví a samozrejme sa tiež bojíme o zdravie našich blízkych. Všetko toto je naozaj aj fyzicky aj psychicky vyčerpávajúce.Avšak v tomto chaose je potrebné si uvedomiť pár vecí.Hneď ako prvé je potrebné sa zamyslieť a rozpoznať ako sa vlastne cítim ja – COVID- 19 vplýva na každého z nás inak, dôležité je však si uvedomiť, že to čo cítim je úplne normálne a v poriadku.Najbežnejšie pocity sú strach,  úzkosť, pocit straty, úľava, zmätok, sklamanie, vyčerpanie frustrácia a hnev. V mestách po celom svete, odporúčajú zostať doma a nesocializovať sa čo môže spôsobiť fyzickú osamelosť avšak emocionálne nie ste na opustenom ostrove. Veľmi veľa ľudí sa cíti presne tak isto ako vy a je veľmi dôležité zostať v kontakte aspoň online. Rozpoznajte to čo cítite, identifikujte tieto emócie a pracujte na tom ich pochopiť a prijať ich. Očakávajte, že vaše emócie sa budú meniť počas toho ako sa bude situácia okolo pandémie vyvíjať.

Základné potreby sú na prvom mieste

V aktuálnej situácii je potrebné aby ste mali zabezpečené svoje základné fyziologické potreby a aby ste sa cítili v rámci možností bezpečne. Postarajte sa potreby ako jedlo, voda, obydlie, oblečenie, spánok, zamestnanie a zdravie najlepšie ako viete. Ak sa však ocitnete v situácii, že potrebujete pomôcť s nákupom alebo vyvenčiť psíka alebo podobne tak sa objavili viacero webových stránok ako aj skupín na Facebooku, kde sa nájdu ochotný ľudia, ktorý Vám vedia pomôcť.

Udržujte online komunikáciu

Sme ľudia a je pre nás prirodzené, že sme veľmi spoločenský. Jednou z našich silných potrieb je blízkosť našej rodiny, kamarátov, spoluhráčov, susedov a iných. Aj keď sme aktuálne veľmi limitovaný v možnostiach fyzického stretávania sa stále však môžeme byť s našimi blízkymi v kontakte pomocou správ, video hovorov, skupinových konverzácii a pod. Navyše ak by ste potrebovali odbornú radu, môžete kontaktovať Vášho lekára telefonicky, alebo môžete kontaktovať aj nás, prípadne internetové poradne, rôzne linky, ktoré sú tu pre Vás a pripravení Vám pomôcť.

Buďte informovaní

Táto situácia je pre všetkých nová a vyvíja sa závratnou rýchlosťou. Nové informácie pribúdajú neustále a menia sa pomaly, každú hodinu. Je dôležité zostať aktuálny aby ste vedeli, čo aktuálna situácia znamená pre Vás a vašich blízkych v prostredí v ktorom sa nachádzate. Nezabúdajte, že odhliadnuc od toho čo sa stane, jediné čo môžete mať pod kontrolou ste VY a vaše reakcie, vaše postoje, činy. Všetci čelíme neistote, o to viac dôležité je mať prehľad v tom čo sa aktuálne deje a aby sme sa sústredili na to čo môžeme mať pod kontrolou. Spoliehajte sa na vaše skúsenosti, vašu silu a oporu vo Vašom blízkom okolí.

Počas toho, kedy chcete byť čo najlepšie informovaní nezabúdajte však na ten čas, ktorý venujete sami sebe  a svojim blízkym. Kedy vypnete televíziu, odložíte telefón a doprajete si čas na oddych a znovu nabratie síl a energie.

Cvičenie je liek

Pohyb pomáha k zvládaniu stresu, pri boji s chorobami a pomáha udržať si pozitívne psychické zdravie. Pokiaľ nemáte doma svoju vlastnú posilňovňu, je možné cvičiť aj bez toho stačí využiť to čo máte doma. Ak potrebujete závažie, zoberte knihy, fľaše s vodou alebo kľude aj vrecká ryže. Potrebujete len kúsok miesta a môžete cvičiť aj doma spolu so svojimi deťmi, súrodencami atď. Prípadne doma na záhrade alebo môžete ísť niekam do lesa kde nikoho nestretnete. Nezabúdajte však na všetky bezpečnostné opatrenia. Možností je mnoho a na internete je veľa domácich cvičení.

Zdroj:https://appliedsportpsych.org/blog/2020/03/the-covid-19-pandemic-tips-for-athletes-coaches-parents-and-the-sport-community/?fbclid=IwAR1ON10jK7ynhNkKrc1gJqvkLEpzvnMTcNJtOSY2WMVLLtpMK3lcjuKnI9U