Blog o mentálnej príprave športovcov

Tipy pre trénerov a rodičov v obdoví pandémie
27.03.2020

Tipy pre trénerov a rodičov v obdoví pandémie

V predchádzajúcom článku sme sa venovali téme Covid-19 a uverejnili sme zopár tipov pre športovcov v období pandémie. Aktuálne pandémia zasiahla celý svet a samozrejme aj konkrétne oblasti v našich životoch a preto Vám ponúkame tipy aj pre trénerov či rodičov športovcov. 

Tréneri
1.Zostaňte v kontakte: Buďte v kontakte s Vašim tímom alebo športovcami čo najviac ako to je len možné. Ste pre nich, dôležití, a tvoríte hodnotnú časť ich života. Môžete byť jednou s osôb, ktorej športovec dôveruje a je ochotný s vami hovoriť o jeho pocitoch, neistotách a obavách. Snažte sa vytvoriť pre nich priestor, kde môžu hovoriť o všetkom čo sa s nimi aktuálne deje a spýtajte sa ich ako im môžete pomôcť.

2.Rozpoznajte úroveň dopadu: Je dôležité zvážiť, že niektorí športovca a ich rodiny nemusia cítiť tak silný dopad aktuálnej situácie ako druhí. Niektorí sa však môžu cítiť veľmi ohrozene a nemusia mať bezpečné miesto, kde by mohli zostať, prístup k jedlu alebo iným zásobám, prípadne môžu mať finančné problémy počas krízy a alebo aj všetko dokopy. Zároveň, pandémia Koronavírusu môže mať dopad na všetky aspekty života športovca ako aj na motiváciu. Pre niektorých športovcov môže byť veľmi náročné trénovať o samote kvôli ich motivácii, ktorá je úzko prepojená na spoluhráčov alebo sparing partnerov. Niektorí športovci tiež môže pociťovať významnú stratu pretože aktuálne nie sú schopný dokončiť ich tréningový proces alebo zúročiť niekoľko mesačnú prípravu. Na druhú stranu niektorí športovci môžu zas mať pocit úľavy kvôli ich zraneniam, vyhoreniu alebo úzkosti z výkonov. Všetko to môže mať dopad na motiváciu športovca, snažte sa hľadať pochopenie pre každého športovca a odhaľuje ich potreby, aby ste im mohli poskytnúť potrebnú pomoc.

3.Buďte ich zdrojom: Na základe potrieb športovca, poskytnite im náhľad do tréningových možností, návrhy na domáce cvičenie, spravte si online tréningy atď. Prípadne, keď máte svoj obľúbený recept na zdravé jedlo alebo ste našli nejaké super video tak to s nimi zdieľajte. Tiež môžete skúsiť nájsť kreatívnu formu toho ako zostať čo najlepšie v kontakte s ich športom napr. dajte im in dotazník na nejaké špecifiká v ich športe aby si museli spraviť „mini výskum“, môžu čítať knihy, počúvať podcasty, analyzovať videá pozrieť si motivačný film a potom sa môžete spoločne o tom rozprávať.

4.Snažte sa zostať neutrálny a zakladajte na faktoch: Budte im príkladom ako sa správať v aktuálnej situácii, rešpektujte nariadenia a zakladajte na faktoch aby športovci nepodliehali panike a snažili sa na aktuálnu situáciu pozerať s chladnou hlavou a racionálne.

5.Cvičte a vytvorte model starostlivosti o seba: Stanovte si metódy, ktoré chcete zaviesť do svojej dennej alebo týždennej rutiny starostlivosti o seba. Napríklad dostatok spánku, venovať sa koníčkom, vyvážené strava, fyzická aktivita, písanie článkov, vzdelávanie sa. Dodržiavajte tieto veci pravidelne a pomôže vám to mať veci pod kontrolou a cítiť sa pohodlne. Keď budete pozitívny VY budú pozitívni aj Vaši športovci.

6.Venujte sa tiež sami sebe: Dajte si priestor aby ste spoznali vaše vlastné pocity spojené so zvládaním aktuálnej situácie. Spoľahnite sa Vašu podpornú sieť, ktorá zahŕňa aj kolegov trénerov rozprávajte sa o to čo robíte, o vašich výzvach a ako zvládaťe stres, zdieľajte vaše skúsenosti, cvičenia, zdroje, kamene úrazu na ktoré ste aktuálne narazili atď. Kontaktujte mentálnych koučou, ktorí sú vždy pripravení Vám pomôcť a poradiť. 

Rodičia 
1.Udržuje povedomie a konajte: Využite aktualizácie o COVID- 19 a určte aký bude mať pandémia dopad na Vás a Vašu rodinu. Rešpektuje a podporujte rozhodnutia rôznych riadiacich orgánov o športových a výkonnostných podujatiach , ktoré sú v súlade s aktuálnymi odporúčaniami Coronavírusu. Ako sa bude meniť situácia a nastanú zmeny využite to ako podnet na diskusiu v rodine o faktoch, očakávaniach a pocitoch

2.Buďte pozitívny vzor: Nezáleží ako staré sú Vaše deti, vždy budú k Vám vzhliadať a sledovať ako reagujete na aktuálne okolnosti. Toto je príležitosť ukázať im ako produktívne vyjadriť svoje emócie počas stresu a neistoty a ako sa s tým vysporiadať. Ukážte im odolnosť radšej než paniku a zúfalstvo. Pomôžte Vašim deťom udržať perspektívu pandémie namiesto šírenia negatívnych emócii pri rozhodnutiach a aktualizáciách týkajúcich sa športu. Buďte otvorení a prístupní hovoriť, počúvať a podporiť Vaše dieťa. Buďte absolútne prítomný a pripravení pomôcť im cítiť sa vypočutí a hodnotní.

3.Podporte starostlivosť o seba a kreativitu: Prejdite si s dieťaťom čo od Vás očakávajú a kde potrebujú Vašu pomoc. Okrem školských úloh a tréningových plánov majú vo svojich rukách aktuálne extra voľný čas, kedy je potrebné im pomôcť využiť tento čas produktívne, pozitívne a zmysluplne namiesto niekoľkohodinového sedenia pred obrazovkami. Môžete si spraviť brainstorming o alternatívnych možnostiach využitia voľného času, hrajte sa s nimi hry, naučte ich ako sa o seba starať, trénujte špecifické športové zručnosti a pod. Ak budú zamestnané pomôže im to nezameriavať sa negatívne informácie a pocity z aktuálnej situácie ako zatváranie škôl, rušenie športových podujatí, sociálna izolácia . To, že nemôžu aktuálne súťažiť môže pre niektorých športovcov byť veľmi náročné a môžu mať pocit krízy v tom kým vlastne sú. Je dôležité nechať ich spracovať  pocity, ktoré prežívajú a pomôcť im nájsť spôsoby ako byť produktívny v starostlivosti o svoje fyzické a psychické zdravie môže im to pomôcť ľahšie zvládnuť bolesť a zmätok, ktoré môžu pociťovať.

4.Nezabúdajte na starostlivosť o seba: Nastavte si svoju vlastnú rutinu, kedy ste schopní efektívne zvládať stres a regulovať Vaše emócie počas podpory Vašej rodiny. Zostaňte v online kontakte s inými rodičmi, hlavne s tými ktorí maju deti v podobnom veku ako sú tie Vaše alebo s rodičmi z tímu Vášho dieťaťa, podporujte sa, rozprávajte sa o Vašich pocitoch a riešeniach problémov.

5.Ak potrebujete extra pomoc, pýtajte sa 

V tomto čase neistoty, zamerajte sa na to čo môžete mať pod kontrolou aj keď môžete mať pocit, že len veľmi málo vecí máte pod kontrolou. Využite svoje siete a tieto tipy aby ste brali deň po dni. Keď sa stále budeme hýbať vpred, nezabudnime, že láskavosť je vždy zadarmo a slobodná, a tým dosiahneme vzájomnú podporu.  

Zdroj:  https://appliedsportpsych.org/blog/2020/03/the-covid-19-pandemic-tips-for-athletes-coaches-parents-and-the-sport-community/?fbclid=IwAR1ON10jK7ynhNkKrc1gJqvkLEpzvnMTcNJtOSY2WMVLLtpMK3lcjuKnI9U