Blog o mentálnej príprave športovcov

Spolupráca so Slovenským futbalovým zväzom
23.03.2020

Spolupráca so Slovenským futbalovým zväzom

Na začiatku sezóny 2019/2020 sme odštartovali spoluprácu so Slovenským futbalovým zväzom v oblasti mentálnej prípravy pre mládežnícke reprezentácie. Súčasťou projektu je úzka spolupráca so SR-U18, na to nadväzujúca ad hoc podpora pre ostatné mládežnícke reprezentácie či podpora prenosu informácií na akadémie. Nedávno sa na základe požiadaviek vedenia SFZ sa projekt rozšíril o prácu so skupinou reprezentačných trénerovHlavným bodom spolupráce je pilotný dvojročný projekt so SR-U18, ktorý obsahuje kompletný systém mentálnej prípravy. Jeho zmyslom je nastaviť fungujúci systém pre reprezentácie, ktorý bude ďalej vzorom pre ostatné reprezentácie. 

Súčasťou spolupráce a dôležitým krokom je komunikácia s klubmi. S cieľom skvalitniť spoluprácu reprezentácia-klub a zjednotiť tým pôsobenie na hráča boli zorganizované workshopy za účasti klubových trénerov a kompetentnými členmi realizačného tímu SR-U18. Boli diskutované výsledky testovania reprezentantov „osemnástky“ (mentálne zručnosti, kondično-koordinačné schopnosti či analýza krvnej vzorky) a technicko-taktické zručnosti hráčov a spoločne boli navrhnuté kroky na rozvoj hráča.

Pre ostatné reprezentácie sme k dispozícii pri operatívnych záležitostiach, napríklad pri mentálnej príprave na konkrétneho súpera či pri zefektívnení komunikácii s jednotlivými hráčmi (lídrami tímu). Na základe požiadaviek trénerov sme vykonali mentálnu analýzu reprezentácií U16-U21. Z profilu tímov a hráčov sme získali množstvo objektívnych dát, ktoré slúžia ako podklady pre prácu s tímami a jednotlivcami nielen konzultantom, ale tiež trénerom. U všetkých kategórií sa objavuje niekoľko veľmi zásadných spoločných znakov. Tieto spoločné charakteristiky sú v podstate dôsledkami výchovy a spôsobov vedenia detí a mládeže na Slovensku. Vedením SFZ sme boli požiadaní o odprezentovanie týchto faktov i na Konferencii trénerov SFZ v dec. 2019 (https://www.futbalsfz.sk/v-senci-zacala-konferencia-trenerov-sfz-2019).

Veríme, že spolupráca prinesie pridanú hodnotu nielen pre Slovenský futbalový zväz, ale taktiež klubom, jednotlivým hráčom či trénerom. Mentálna príprava je dôležitá oblasť rozvoja športovcov, na ktorú sa však bohužiaľ na Slovensku často zabúda. Je to ako myslieť si, že futbal sa hrá nohami. Futbal hrá hlava nohami, a to je predsa zásadný rozdiel.