Blog o mentálnej príprave športovcov

UKONČENIE KARIÉRY ŠPORTOVCA
21.09.2022

UKONČENIE KARIÉRY ŠPORTOVCA

V priebehu pár dní ohlásil okrem tenistov Rogera Federera a Sereny Williams, aj ďalší vrcholový športovec ukončenie svojej kariéry, slovenský hokejista Zdeno Chára.

zdeno chára

V týchto prípadoch sa na to športovci pripravujú dlhší čas, zvažujú ako budú „žiť“ ďalej, obvykle už majú plán. Toto je ideálny scenár, avšak aj v tomto prípade môže mať prechod do „civilného“ života dopad na ich psychickú pohodu. Horší prípad je, keď sa touto problematikou športovec absolútne nezaujíma, nakoľko sa vidí na vrchole slávy, kondície, darí sa mu, všetko je ideálne. Ale v tom príde zranenie, ktoré ukončí jeho kariéru. A čo teraz?

V našej praxi sa stretávame so športovcami, pre ktorých bola táto zmena tak náročná, že si s tým nevedeli pomôcť sami.

  •           nový životný štýl
  •           chýbajúce sociálne kontakty
  •           prispôsobenie sa rodine (športovci mnohokrát žijú mimo rodín, v zahraničí, a ťažko sa prispôsobujú zabehnutému fungovaniu rodiny)
  •           zníženie sociálneho statusu
  •           zníženie finančného zabezpečenia
  •           chýbanie „pozornosti“ médií, fanúšikov
  •           neštruktúrovaný čas – predtým mali pevne stanovený harmonogram - tréningy, zápasy

To je len pár vecí, ktoré sa úplne zmenia a športovec potrebuje vysokú úroveň adaptability, aby tieto zmeny dokázal zvládnuť.

  •           depresia
  •           úzkostné stavy
  •           obavné myšlienky
  •           pocity nepochopenia okolím
  •           rizikové správanie - hazard, stávkovanie, alkohol, adrenalínové situácie
  •           obezita

Aj s týmito dôsledkami sa stretávame pri športovcoch, ktorí na ukončenie kariéry neboli pripravení. Zrazu je sám, zatiaľ čo predtým sa pohyboval v kolektíve, či už tímu alebo realizačného tímu. Mal jasné ciele, program na každý deň, sezónu, rok, 2 roky a odrazu nič...

Čo mám robiť? Čím sa zamestnať? Aké úspechy ma čakajú? Moji bežní rovesníci majú rozbehnuté firmy, stabilné zamestnania, zabehnuté fungovanie rodiny. Sociálnych kontaktov je málo a keď aj sú, zatiaľ čo športovec má zrazu „veľa času“, známi musia chodiť do práce a nemajú čas stretávať sa. Finančná neistota, pokles príjmov... Aj keď sa niektorým športovcom podarilo popri kariére vyštudovať školu s nejakým zameraním, napriek tomu sa nevedia uplatniť, nakoľko im chýba prax, skúsenosti a v porovnaní s rovesníkmi, ktorí už majú vybudované zázemie a sociálny status vo svojom povolaní, oni sú akoby na štartovacej čiare, s čím opäť súvisí nižšie finančné ohodnotenie...

Toto je len pár príkladov problémov a ťažkostí, s ktorými sa musí športovec po ukončení kariéry popasovať.

A čo teda robiť aby k tomu nedošlo? Respektíve, aby sa predišlo negatívnym dôsledkom ukončenia kariéry?

Ako sa pripraviť na prechod do bežného života a fungovania?

  •           Pripravovať sa a riešiť veci radšej skôr ako neskoro. V prvom rade je dobré sa tomu venovať a zaoberať sa tým už aj počas kariéry. Zranenie môže prísť, bohužiaľ, kedykoľvek. Je potrebné si uvedomiť aj to, keď máte záložný plán, dodá vám to istotu. Nemusíte sa obávať, „čo keď?“... a to sa môže následne pozitívne odraziť na vašich výkonoch. Do súťaží a zápasov môžete ísť bez obáv zo zranenia.
  •           Uhol pohľadu. Je len na vás ako sa k veci postavíte. Môžete to brať tragicky alebo naopak to môžete brať ako novú výzvu, nový začiatok. Čo pozitívne vám táto zmena prinesie do života? Čo tým získate? Samozrejme, zmenou aj o niečo prídete...Tak je to pri každej zmene, avšak je potrebné sústrediť pozornosť na pozitíva. Prečo sa trápiť negatívami - je to niečo, čo nezmeníte.
  •           Využite podporu ľudí okolo vás. Tréner môže uľahčiť proces ukončenia kariéry tým, že ho bude riešiť ako súčasť tréningu športovca; rovnako ako sa mentálne schopnosti stávajú čoraz dôležitejšími pre úspech športovca, plánovanie a stanovovanie cieľov do budúcnosti možno považovať za neoddeliteľnú súčasť tréningu. Čím viac to tréner dáva jasne najavo, tým viac to športovec bude akceptovať. Po ukončení kariéry môžu tréner, rodina a priatelia podporiť športovca tým, že mu pomôžu pochopiť proces smútku a že je normálne ho prežívať.
  •           Sociálne kontakty. Počas kariéry sa pohybujeme prevažne medzi športovcami, spoluhráčmi, realizačným tímom. Je dobré však nezanevrieť na kontakty, známych a kamarátov aj mimo šport. Rodinní kamaráti, spolužiaci zo školy, z detstva. To sú práve ľudia, ktorí vás podržia, sú tu stále pre vás.  
  •           Podnikanie, koníčky, záľuby. Pokiaľ sa dá, robte aj niečo popri športovej kariére. Majte nejaký biznis, ktorému sa možno až tak nevenujete, ale po ukončení kariéry sa do toho môžete naplno pustiť a pokračovať. Angažujte sa a buďte aktívny aj v inej oblasti.
  •           Financie. Je super užívať si každý deň, ale v prípade športu treba myslieť aj na zajtrajšok. Je dobré finančne sa zabezpečiť, mať rezervy, myslieť na obdobie po... Pre prípad, keď príde nečakané ukončenie kariéry, môžete mať istotu a byť pokojný, že kým prekonáte obdobie rekonvalescencie, naštartujete biznis, nájdete si prácu, nemusíte sa obávať o financie.
  •          Ukončením kariéry športovca sa nekončí aj športový život. Zápasy, tréningy, športovanie - toho všetkého sa viete zúčastňovať a žiť tým ďalej aj po aktívnej kariére. Síce už z inej pozície, napríklad ako divák, fanúšik, tréner, rozhodca atď., stále si môžete užívať šport naďalej.

Uvedomujeme si, že každý prípad je špecifický a rady sú len rady, ktoré môžu pomôcť, ale veľakrát nefungujú univerzálne. Pokiaľ práve prechádzate „zlým“ obdobím, nemáte sa s kým o tom porozprávať alebo nenachádzate pochopenie okolia, môžete sa obrátiť na náš skúsený tím psychológov a mentálnych koučov, ktorí vám pomôžu zvládnuť prechod z profesionálnej kariéry do bežného života. Pomôžeme vám s adaptáciou a spoločne nájdeme novú cestu a nový zmysel.

Zdroj obárzka: www.facebook.com.