Blog o mentálnej príprave športovcov

Tipy pre športovcov v období pandémie
24.03.2020

Tipy pre športovcov v období pandémie

V predchádzajúcom článku sme sa venovali téme Covid-19. Aktuálne pandémia zasiahla celý svet a samozrejme aj konkrétne oblasti v našich životoch. Radi by sme Vám aspoň takouto formou uverejnili zopár tipov pre Vás športovcov ako sa dá táto situácia zvládnuť. 

1. Vyrozprávajte sa: Rozprávajte sa ľuďmi, ktorým veríte a ktorí môžu byť zdrojom podpory pre vás. Zostaňte v kontakte s trénermi, spoluhráčmi cez správy, video hovory, sociálne média. Spojte sa so svojim mentálnym koučom a získajte extra podporu, ktoré Vám pomôžu zmierniť vaše obavy a pomôžu Vám ľahšie prejsť cez aktuálnu situáciu.

2. Rozmýšľajte ako zostať v spojení s Vašim športom: Počas toho ako dodržiavate karanténu a všetky bezpečnostné opatrenia, stále môžete na určitej úrovni dodržiavať svoj tréningový plán. Môžete využiť novo vzniknutý priestor na oddych a doliečenie zranení, dohnať školské resty, venovať sa koníčkom na ktoré ste možno pred tým nemali čas, pokračovať v tréningovom pláne, rozvíjať svoje mentálne zručnosti a mnoho ďalších. Je dôležite porozmýšľať a zvážiť čo je pre Vás aktuálne najlepšie, spojiť sa s trénerom, učiteľom, mentálnym trénerom a spraviť si rozvojový plán a najbližšie obdobie.

3. Pamätajte na Vaše „Prečo“: Aj keď sú teraz súťaže, preteky, zápasy, turnaje v nedohľadne tak si zopakujete, spomeňte a pripomeňte Váš dôvod prečo trénujete a súťažíte, môže Vám to pomôcť zostať pozitívnym a motivovaným počas aktuálneho obdobia

4. Sústreďte sa na fyzickú a psychickú zdatnosť: Ak sa rozhodnete pokračovať a investovať do svojho tréningu môže byť jednoduchšie pokračovať v zlepšovaní Vašej flexibility, sile a mentálnej stránke. Opýtajte sa trénera čo môžete robiť aby ste rozvíjali jednotlivé oblasti aké sú Vaše možnosti prípadne nejaké stránky, aplikácie atď. Môžete rozvíjať mentálne zručnosti ako vizualizáciu, stanovenie cieľov, koncentráciu, relaxáciu, sebavedomie atď.

5. Nastavte si denný režim: My máme kontrolu nad tým ako sa rozhodneme o tom ako bude vyzerať náš deň. Stanovte si rannú a večernú rutinu, dostatok spánku, starostlivosť o seba, čas na učenie, čas na cvičenie. Rozvrh nám pomáha v dodržiavaní rozvojového plánu a v tom aby sme sa cítili bezpečne lebo vieme čo nás počas dňa čaká a ako využijeme náš deň.

Zdroj:  https://appliedsportpsych.org/blog/2020/03/the-covid-19-pandemic-tips-for-athletes-coaches-parents-and-the-sport-community/?fbclid=IwAR1ON10jK7ynhNkKrc1gJqvkLEpzvnMTcNJtOSY2WMVLLtpMK3lcjuKnI9U