Blog o mentálnej príprave športovcov

UKONČENIE KARIÉRY NEMUSÍ BYŤ VŽDY BOLESTIVÉ
16.09.2022

UKONČENIE KARIÉRY NEMUSÍ BYŤ VŽDY BOLESTIVÉ

Roger Federer (41) končí v profesionálnom tenise. Po operáciách kolena uzatvára kariéru, v ktorej získal 20 grandslamových titulov, päť sezón ukončil na čele rebríčka ako číslo 1 a pomohol vytvoriť zlatú éru mužského tenisu s rivalmi Rafaelom Nadalom a Novakom Djokovičom.

 "Je to veľmi ťažké rozhodnutie, pretože mi bude chýbať všetko, čo mi turné dalo," povedal Federer. "Ale zároveň je tu toho toľko, čo treba oslavovať. Považujem sa za jedného z najšťastnejších ľudí na Zemi. Dostal som zvláštny talent hrať tenis a robil som to na úrovni, o ktorej som nikdy ani nesníval a dlhšie, než som si kedy myslel, že bude možné."

Jeho slová na rozlúčku si môžete pozrieť tu.

"Roger Federer je šampión šampiónov. Má najúplnejšiu hru svojej generácie a získal si srdcia športových fanúšikov po celom svete úžasnou rýchlosťou na ihrisku a neoblomnou tenisovou mysľou. Má za sebou historickú kariéru so spomienkami, ktoré budú žiť ďalej." povedala Billie Jean Kingová. Federer bude určite hráčom, na ktorého sa bude spomínať mnoho rokov – je to legenda.

V živote každého športovca raz príde deň, keď sa musí rozhodnúť, že ukončí profesionálnu kariéru (u niekoho je to bohužiaľ skôr, v dôsledku zranenia alebo iných ťažkostí, u niekoho neskôr). Toto ťažké rozhodnutie sprevádza nespočetné množstvo hodín zvažovania, diskutovania a plánovania čo a ako bude ďalej.

Aj preto je dôležité, aby mal človek okolo seba ľudí, ktorí mu dokážu poskytnúť podporu v týchto náročných chvíľach. Zároveň potrebuje mať športovec istotu, že má dostatočné množstvo rezerv, aby dokázal prežiť aj bez príjmu, na ktorý bol zvyknutý. Samozrejme, konečne bude mať dosť času venovať sa rodine a záľubám, ale nezabúdajme na to, že ukončením kariéry nastáva v živote človeka veľké prázdno - a priestor a čas, ktorý doteraz vypĺňal šport bude treba vyplniť inými aktivitami. Treba mať jasný plán, čo bude športovec s toľkým časom robiť. Mnohí bývalí športovci pôsobia neskôr ako tréneri, manažéri, učitelia alebo sa rozhodnúť ďalej vzdelávať a začnú pôsobiť v úplne inom odvetví. Človek si musí nájsť niečo, čo ho baví a napĺňa, tak ako to predtým robil šport – len potom bude vedieť byť naďalej spokojný a plný energie a odhodlania.

 

Zdroj článku je tu. Zdroj obrázku je tu