Blog o mentálnej príprave športovcov

VYBUDUJTE SI SPRÁVNE SEBAVEDOMIE
01.04.2021

VYBUDUJTE SI SPRÁVNE SEBAVEDOMIE

Ako si vybudovať správne sebavedomie?

V prvom rade je dôležité poznamenať, že základ sebavedomia človeka sa tvorí do 8 rokov života. Tvorí sa na základe toho, v akom prostredí dieťa vyrastá, či ho rodičia prijímajú také aké je, za čo ho rodičia chvália či kritizujú či koľko samostatnosti mu prenechávajú. Tento základ ďalej vieme ovplyvňovať a tvarovať, ale nevieme ho od základov vytvoriť.

 Zdravé sebavedomie je postavené na konkrétnosti.  „Som dobrý futbalista“ je príliš všeobecné na to, aby to bolo funkčné pod tlakom. V čom konkrétne ste dobrý? Čo vám ide ľahko? Kedy vám to ide? A kedy vám to prestáva ísť? Na čo sa viete u seba vždy spoľahnúť? Spoznajte sa. Je dôležité byť v tomto konkrétny, aby ste vedeli, o čo sa viete oprieť aj v tých najťažších situáciách. Prinášame vám pár tipov na to, ako si dokáže budovať zdravé sebavedomie každý deň.

1. Venujte prvý mesiac tomu, aby ste sa viac spoznali. Spomeňte si na kľúčové úspechy vo vašom živote, aké to boli? Ktorá vaša vlastnosť vám k tomu dopomohla? Za čo ste na seba hrdý v ten týždeň/deň/mesiac? Čo sa vám skutočne podarilo? Ako ste reagovali, keď sa vám niečo podarilo a keď sa vám niečo nepodarilo? Ako ste sa cítili? Čo vám bežalo hlavou? Aká bola vaša reč tela? Zapisujte si každú takúto situáciu a na konci mesiaca si spravte vyhodnotenie. Sami budete prekvapení.

2. Vypíšte si svojich 10 silných stránok a 5 vecí, ktoré by ste chceli zlepšiť. Buďte čo najkonkrétnejší.

3. Pravidelne zdokonaľujte svoje silné stránky a pracujte na veciach, ktoré chcete zlepšiť. Stačí aj 10-15 minút denne. Ale pravidelne. Pravidelnosť je kľúčová pre napredovanie.

4. Vedome vystupujte zo svojej komfortnej zóny. Raz za čas spravte to, čoho sa bojíte. Urobte to, čo vám je nepríjemné. Premôžte sa, keď ste unavení. Sebavedomie si posilňujete na zvládaní konkrétnych situácií.

5. Ak sa vám niečo nepodarí, povedzte si, ako to nabudúce budete riešiť správne a pretočte list. Aj vy ste len ľudia, chyby sú prirodzené. Dovoľte si ich robiť a využite ich na ďalší rozvoj. Prílišné analyzovanie chýb vášmu sebavedomiu neprospejete.

6. Doprajte si pochvalu, oddych či odmenu po dobrom výkone. Zaslúžite si ju.

7. Kontrolujte to, ako sa so sebou rozprávate. Vnútorná reč priamo ovplyvňuje naše sebavedomie. Buďte k sebe láskaví.

 A kľúčová otázka vo všetkých situáciách znie: Ak by sa toto stalo môjmu najlepšiemu kamarátovi/kamarátke, čo by ste mu povedali a ako by te reagovali? Skúste tak reagovať sami k sebe.

Pred, počas a po výkone

1. Pre sebavedomie vo výkone je nutné sa v prvom rade dobre pripraviť – tvrdý a poctivý tréning, výživa, spánok či pitný režim. Pomôže vám to k vnútornej pohode.

2. Pred výkonom sa sústreďte na to, čo chcete vo výkone urobiť a čo dokážete priamo ovplyvniť.

3. Po chybe pokračujte v tom, čo ste doteraz robili. Zamerajte sa na 1 činnosť, ktorú teraz idete urobiť (napr. vybojovanie ďalšej lopty, správne prebratie hráča, jednoduchá prihrávka, ..). Tým sa vrátite do výkonu.

4. Dávajte si pozor na to, aké myšlienky vám idú hlavou – tie negatívne sa snažte premeniť na pozitívne.

5. Zaveďte si denník športovca. Do denníku si zapisujte min. 3 veci, ktoré vám vo výkone vyšli a min. jednu, ktorú chcete od budúcna zlepšiť. Na základe toho si stanovte ciele do ďalšieho tréningu – na čo sa chcete zamerať v najbližších tréningoch?

6. Sebavedomie budujte najmä na svojom progrese. Nezameriavate sa príliš na výsledky, to je zradné. Môžete podať svoj podpriemerný výkon a vyhrať. Alebo podať svoj najlepší výkon a prehrať. Ani jedno však neodzrkadľuje úroveň vašich schopností a buduje sebavedomie, ktoré je veľmi labilné a priamo závislé na výkonoch druhých. Porovnávajte sa len sami so sebou. Je to len a len o vás. Nie o spoluhráčoch, súperoch, tréneroch. Je to vaša cesta, vaša kariéra, váš život.

7. Ak sa vám začne dariť, pokračujte v tom, čo ste robili dovtedy. Neprestaňte pracovať, nevynechávajte detaily. Práve v období, keď sa vám darí, je dôležité pokračovať v tvrdej práci.

Na záver Vám ponúkame ešte jeden citát a dúfame, že Vám tieto konkrétne tipy pomôžu. 

„Nie je to o tom akú horu zdoláte, ale o tom, ako zdoláme samých seba.“ Edmund Hillary, horolezec