Blog o mentálnej príprave športovcov

AKO SA ČO NAJLEPŠIE SÚSTREDIŤ NA VÝKON?
21.05.2021

AKO SA ČO NAJLEPŠIE SÚSTREDIŤ NA VÝKON?

Poznáte ten pocit, keď sa snažíme ale Vaše myšlienky si robia čo chcú? Keď sedíte v práci a nie a nie dokončiť jedno zadanie, keď ste na tréningu a nedokážete sa sústrediť na to čo Vám tréner hovorí a potom to spravíte zle?

Je to bežné, stáva sa nám to všetkým. Niekedy naša myseľ už nie je schopná prijímať nové podnety a je preťažená a tak funguje v úspornom režime. No ale čo keď sa toto práve deje pred rozhodujúcim zápasom v sezóne? Vtedy nie je čas na to dať si pauzu alebo zápas len odbehať či odkorčuľovať. Vyžaduje si to vašu plnú pozornosť a duchaprítomnosť v danom momente.

Tak ako tomu môžeme pomôcť z hľadiska mentálne prípravy či celkovej prípravy na výkon? Dôležité je urobiť si deň pred zápasom prípravu na to čo chcete hrať voči nadchádzajúcemu súperovi. Potom ako si utriedite myšlienky si ich spíšte do 2-3 bodov a premyslite si, či splnenie týchto bodov Vám zaručí Váš želaný herný prejav. V deň zápasu si ich skúste ešte raz prejsť a potom ich odložte a začnite Vašu bežnú prípravu na zápas.

Počas zápasu sa snažte postupovať podľa taktických pokynov trénera a samozrejme mať neustále na pamäti aktivity, ktoré ste si vy definovali, že sú pre Vás kľúčové do daného zápasu. No čo robiť keď aj tak stratím koncentráciu v zápase a zrazu to všetko len tak okolo mňa prebieha? Vtedy je dobré znova sa ukotviť na konkrétnu situáciu alebo podnet v zápase. Môže to byť napríklad počítanie prihrávok alebo sledovanie lopty či spoluhráča alebo protihráča. Ak aj tak sa Vám nedarí dostať sa späť do zápasu začnite si komentovať v hlave situácie, ktoré tam vznikajú alebo začnite povzbudzovať či koučovať spoluhráčov nech sa ešte viac nabudíte a nakopnete aj hlavou do zápasu.

Nie vždy si vieme pomôcť cez takéto barličky a môže to byť práve ta chvíľa kedy sa nevieme ani nabudiť do zápasu, ani sa na neho sústrediť. V takejto chvíli je podstatné podať aspoň priemerne dobrý výkon a pomôcť tímu aspoň našimi základnými zručnosťami, ktoré sme schopní v každej situácii použiť. Preto je dobré netlačiť vtedy na seba a nevytvárať si ešte zbytočne väčší tlak a skôr energiu, ktorá nám ostala investovať do našich základných zručností a minimálne súpera ubehať a urobiť mu to ťažšie.

Na koncentrácii a sústredenosti je potrebné pracovať každý deň a pokiaľ nám nefunguje v športe pravdepodobne s ňou budeme mať problém aj v bežnom živote. Ponúkli sme Vám rady na to ako si viete rýchlo v danej situácii pomôcť. Odstrániť tento problém chce systematickú prácu zameranú na schopnosť vedieť udržať pozornosť na vykonávanú činnosť a s tým Vám zase vieme pomôcť MY J  Dúfam, že sa Vám odporúčania zapáčili a vyskúšate ich pri najbližšej možnej situácii a pomôžu Vám vyhrať nad sebou a dúfajme, že aj nad súperom. Držíme Vám palce!