Blog o mentálnej príprave športovcov

10 NAJLEPŠÍCH TIPOV NA KONTROLU SVOJICH EMÓCII V ŠPORTE - 1. ČASŤ
28.07.2021

10 NAJLEPŠÍCH TIPOV NA KONTROLU SVOJICH EMÓCII V ŠPORTE - 1. ČASŤ

Čo je potrebné na to, aby ste skutočne uspeli vo svete profesionálneho športu? Schopnosť dať zo seba maximum, keď je to najdôležitejšie, je základnou súčasťou výkonu pod tlakom. Dá sa táto schopnosti naučiť a rozvíjať?

Emócie v športe sú veľmi zložité a preto sa nedá povedať, že niektoré sú zlé a ié dobré. Napríklad hnev vás môže prinútiť snažiť sa viac, ale môže aj zapríčiniť, že stratíte koncentráciu na úlohy, ktoré máte robiť. Aj dvaja ľudia, ktorí prežívajú rovnaké emócie, môžu reagovať rôznymi spôsobmi. Futbalista, ktorý je v rozpakoch z toho, že premeškal príliš veľa striel, sa môže vyhýbať získaniu lopty, zatiaľ čo iný môže reagovať tak, že si pýta viac lôpt a chce dostať šancu uspieť.

V tomto článku sa teda pozrieme na 10 tipov ako kontrolovať emócií v športe:

HUDBA
Počúvanie hudby je pre športovca vynikajúci spôsob, ako sa dostať do zóny. Pozitívna alebo inšpiratívna hudba napríklad zvyšuje sebavedomie a motiváciu športovca, čo vedie k lepšiemu výkonu na ihrisku. Hudba slúži ako spôsob, ako zvýšiť úroveň vzrušenia, a zároveň pomáha blokovať rušivé myšlienky.

SELF-TALK
Negatívne rozprávanie o sebe samom vedie k zlému emočnému stavu, ktorý naopak poškodzuje športový výkon. Nahradenie pozitívnym rozhovorom typu „Mne sa v poslednom zápase hralo naozaj dobre“ alebo „To sa mi už predtým podarilo, viem, že to dokážem“ znižujete negatívne emócie a vytvárajú sa pozitívne. Tento pozitívny rozhovor so sebou samým vytvára príjemné emócie, ako je napríklad pocit šťastia.

UPOKOJUJÚCA, POZITÍVNA PREDSTAVA
Ak zistíte, že ste v strese z konkurencie alebo máte obavy z neúspechu, skúste si predstaviť pozitívne scenáre, ako napríklad streliť gól. Zistilo sa, že predstavy zamerané na odolnosť, kontrolu a dôveru vedú k zvýšenej motivácii, regulácii emócií a sebadôvere. Je to skvelá technika, ktorú môžete robiť večer pred zápasom alebo tesne predtým, ako vyrazíte na zápas.

MOTIVUJÚCE PREDSTAVY
Zistilo sa, že predstavy zamerané na odolnosť, kontrolu a sebadôveru vedú k zvýšenej motivácii, regulácii emócií a viere v seba. Je dobré predstavovať si niečo čo by sme chceli v budúcnosti dosiahnuť. Tak ako v predchádzajúcom tipe je to skvelá technika, ktorú môžete robiť večer pred zápasom alebo tesne predtým, ako vyrazíte na súťaž.

POSTAV SA SVOJMU STRACHU
Psychológovia sa domnievajú, že existujú tri spôsoby, ako sa ľudia vyrovnávajú so situáciami. Je to vyhýbavé správanie, emocionálne zamerane správanie a správanie zamerané na problémy. Povedzme, že máte strach z hadov vo vašej záhrade. Môžete sa rozhodnúť, že už nikdy viac nepôjdete do svojej záhrady (zamerané na vyhýbanie sa), alebo sa presvedčíte, že mať hady v zadnej záhrade nie je také zlé (zamerané na emócie), alebo pôjdete do svojej záhrady a zbavite sa hadov (zamerané na riešenie problému).Zatiaľ čo vyhýbanie sa a emocionálne zamerané zvládanie môže poskytnúť krátku úľavu, zvládanie zamerané na problém rieši problém priamo, čo vám umožní dosiahnuť dlhodobé zisky. Nebuďte pštrosom a nedajte hlavu do piesku. Ak vás niečo znepokojuje, zistite, ako to vylepšiť.

Článok prebratý: https://blog.innerdrive.co.uk/sports/10-top-tips-to-help-control-your-emotions-in-sport-part-1