Blog o mentálnej príprave športovcov

HYDRATÁCIA A JEJ VPLYV NA MOZOG
20.07.2021

HYDRATÁCIA A JEJ VPLYV NA MOZOG

Ľudské telo obsahuje približne 60 % vody. Vo vodnom prostredí sa uskutočňujú všetky fyziologické procesy, vrátane  prísunu živín do buniek ako aj odvádzaní a vylučovaní nepotrebných látok z tela. Voda zabezpečuje reguláciu telesnej teploty, napomáha optimálnemu nastaveniu funkčnosti tkanív a priamo stabilizuje funkčnosť nášho organizmu.

Množstvo vody sa mení nielen v dlhodobom režime z hľadiska celkovej telesnej hmotnosti, ale najmä v dennom režime, v závislosti od druhu vykonávanej fyzickej aktivity a vonkajšej teploty. K tomu pribúdajú ďalšie parametre, ktoré vplývajú na prijímanie vody z rozličných tekutín, stravy, výživových suplementov, z nich najmä však aktuálne záťažové a stresové faktory. 

Priemerná denná  spotreba vody a tekutín vôbec sa značne mení z 2 – 3 litrov v bežnom pohybovom režime na 5 – 6 a viac litrov pri vysokej fyzickej záťaži. Naše telo vylučuje vodu neustále a tak jej doplňovanie je nevyhnutné, a to nielen pre optimálnu orgánovú činnosť, ale najmä aj pre mozgovú činnosť. Jej nedostatok môže spôsobiť dehydratáciu. Aj relatívne malá dehydratácia má za následok pociťovanie smädu, poruchy trávenia, zníženie koncentrácie na výkon, slabosť, vznik únavy, vyčerpanie a často aj bolestí hlavy. Obsah vody v mozgových tkanivách je relatívne vyšší ako v iných fyziologických tkanivách, kde tvorí približne 80 % mozgu a preto jej nedostatok sa okamžite prejaví na mozgových funkciách. Okrem pocitu bolesti, návalových stavov zásadne vplýva na motorické funkcie a výrazne ovplyvňuje krátkodobú či dlhodobú pamäť.

Na dosiahnutie optimálnej funkčnosti organizmu je nevyhnutné nastavenie vhodného pitného režimu, ktorý je značne ovplyvnený rozličnými individuálnymi aspektami, najmä však pohlavím, vekom, zdravotným stavom, stravovaním, aktuálnym počasím, ročným obdobím a najmä úrovňou a rozsahom fyzickej aktivity. V závislosti od uvedeného je dôležité pravidelné a priebežné dopĺňanie tekutín. Je potrebné vedieť, že len voda samotná nemusí byť vždy najvhodnejším nápojom.

Športovci sú často pri výkone odkázaní len na prijímanie tekutín,  preto sú pre ich efektívny výkon nanajvýš vhodné tekutiny a nápoje s prídavkom sacharidov a minerálnych látok. Je vhodné rešpektovať status, že pokles fyzického výkonu nastáva vtedy, ak deficit telesných tekutín presiahne 1-3 % telesnej hmotnosti. Optimálna hydratácia udržuje správny prietok krvného obehu, stabilizuje dýchanie a prísun kyslíka a napomáha k celkovému prísunu dôležitých živín do nášho organizmu a najmä do mozgu ako centra nášho myslenia. Mozog je veľmi vnímavý na nedostatok tekutín a potrebu ich doplnenia nám signalizuje v podobe smädu. Mozog pri nedostatku tekutín reguluje aj jednotlivé orgánové tkanivá a nastavuje ich do činnosti len v minimálnom pohotovostnom režime.

Voda je preto nielen telesnou a transportnou tekutinou, voda je nevyhnutným médiom optimalizácie fyziologických funkcií. Voda je zdrojom energie, hydratácie ale aj detoxikácie, fyzickej saturácie a regenerácie, voda zlepšuje športový výkon