News from the world of mental training

Kto je mentálny trenér?
00.00.0000

Kto je mentálny trenér?

Ak sa budeme rozprávať vo všeobecnosti mentálny tréner je človek, ktorý pomáha športovcovi psychicky sa pripraviť na športový výkon. Jeho úlohou je najmä osobnostný rozvoj športovca a skvalitnenie výkonu športovca. Aby sme sa ale nepomýlili a neočákavali modré z neba, úlohou mentálneho trénera nie je, aby najbližší výsledok bol víťazný, aby po najbližšom zápase športovec skončil na stupni víťazov. Práca na mentálnom rozvoji športovca je sústavná práca, nie krátkodobá záležitosť.

Je dôležité, aby sa športovec po chybe dokázal vrátiť späť do zápasu, no nie každý to dokáže. Práve tu je dôležitá práca mentálneho trénera, aby dokázal pripraviť športovca na situácie, ktoré sa v športe stávajú. Mentálny tréner môže okrem mnohých ďalších vecí napríklad pomôcť športovcovi v oblasti riešenia konfliktov, emočnej stability, koncentrácie, sebavedomia, víťazného myslenia, motivácie či zvládania tlaku.

Prácou mentálneho trénera je aj práca s realizačným tímom. Pracujú napríklad aj na zlepšení komunikácie medzi realizačným tímom a konkrétnym športovým tímom. Pri práci s tímami hovoríme najmä o stanovených cieľov, o zvládaní krízových alebo kľúčových okamihov zápasu alebo aj o tom čo odlišuje víťaza od porazeného.

            Mentálna príprava na Slovensku funguje najmä v prípadoch, kedy sa prestane dariť alebo je dlhodobá stagnácia hráča/klubu, alebo keď sa ťahá šnúra prehier. Mentálna príprava by mala byť súčasťou štandartnej prípravy športovcov v bežných podmienkach.