Blog o mentálnej príprave športovcov

ZLEPŠI SVOJ VÝKON POMOCOU POZITÍVNEHO SELF-TALKU
28.06.2021

ZLEPŠI SVOJ VÝKON POMOCOU POZITÍVNEHO SELF-TALKU

Self-talk je to, čo si hovoríte vo svojej hlave. Počas dňa prehodnocujete rôzne situácie, ktorým čelíte. Efektívne používanie self-talku môže zlepšiť váš výkon tým, že vám pomôže regulovať vaše pocity, myšlienky a energiu z týchto udalostí. Pozitívny self-talk vám môže pomôcť cítiť sa sebavedome, zlepšiť koordináciu, ovládať jemnú motoriku, zvýšiť sústredenie a zlepšiť výkony aj pri vytrvalostných situáciách.

Bez ohľadu na úroveň vašich schopností v konkrétnej úlohe vám self-talk pomôže dosiahnuť optimálny výkon. Ak chcete zo self-talku vyťažiť maximum, použite výroky, ktoré sa týkajú vás a toho, čo robíte. Stratégie uvedené nižšie vám pomôžu naučiť sa spôsoby, ktoré Vám pomôžu zostať plný energie, udržiavať si dobrú formu a pamätať si svoj tréning.

MOTIVAČNÝ SELF-TALK

Keď je váš self-talk produktívny, môže vás motivovať k tomu, aby ste zostali na správnej ceste a pracovali na výzvach. Inokedy sa váš self-talk môže stať vašim najhorším nepriateľom, ktorý vás rozptýli alebo oslabí motiváciu. Niekedy si možno poviete: „Nie som dosť dobrý“, „To nemôžem urobiť“ alebo dokonca „Nie som pripravený“ Keď vám začne stáť v ceste self-talk, musíte ho ovládnuť a brániť sa: Pomocou dôkazov ukážte, že vaše myšlienky sú nepravdivé, alebo upravte svoje zameranie.

Príklady: Beháte na vytrvalostných pretekoch a myslíte si: „Nikdy nedobehnem! Nemôžem to urobiť! “ Dobrou správou je, že sa môžete brániť a motivovať sami seba slovami: „Viem, že to dokážem! 5 dní v týždni trénujem 3 mesiace, aby som sa pripravil na túto udalosť! “ Rozprávanie typu „Zhlboka sa nadýchni“ alebo „Som v poriadku“ môže uvoľniť nervozitu, ktorú môžete tiež cítiť. Alebo jednoducho opakovanie slova „sústreď sa“ vám môže pomôcť sústrediť sa na danú úlohu.

Výsledky: Motivačný self-talk zvyšuje výkonnosť tým, že vám pomáha budovať sebavedomie, zvyšuje vašu vieru v schopnosť športovať, obmedzuje nervozitu a zlepšuje náladu. Je obzvlášť užitočný aj pre úlohy, ktoré zahŕňajú silu a vytrvalosť, reakčný čas pri rozhodovaní alebo rýchlosť. Motivačný self-talk môže zlepšiť reakčný čas a zvýšiť fyzickú výkonnosť. 

SELF-TALK S INŠTRUKCIAMI

Self-talk s inštrukciami spočíva v tom, že si komentujete v myšlienkach úlohy, ktoré robíte alebo plánujete robiť postupne v každej fáze, aby ste mohli úspešne dokončiť úlohu. Keď sa učíte niečo nové, self-talk s inštrukciami vám pomôže zapamätať si všetky potrebné kroky novej úlohy. Profesionáli pomocou tejto metódy zabezpečujú, aby boli všetky kroky dokončené v správnom poradí a spôsobom. Na vypracovanie efektívneho self-talku je dôležité, aby boli kroky spočiatku presné; ideálne je ukázať, ako vyzerá každý krok.

Príklad: Ak cvičíte streľbu, sú užitočné vyhlásenia ako „Pozri sa na cieľ ... narovnaj lakte ... zafixuj sa na cieľ ... a vystrel“. Možno budete dokonca chcieť očíslovať každý krok, najmä ak ich je veľa, takže predchádzajúci plán by sa zmenil na „Krok 1, pozri cieľ; krok 2, narovnaj lakte ... “

Výsledky: Pomocou tejto metódy môžete rozdeliť zložité úlohy alebo činnosti, ktoré vyžadujú napríklad presnosť (jemná motorika), ktoré vám pomôžu sústrediť sa a dokončiť ich s väčšou presnosťou.

CIEĽOVÁ ČIARA

Váš self-talk vám môže ublížiť alebo pomôcť. Získajte kontrolu nad svojím myslením a používajte svoj vlastný rozhovor, aby ste zostali motivovaní a sústredení! Môže to zvýšiť váš výkon na vytrvalostných podujatiach, v práci, v škole a dokonca aj vo vašich vzťahoch. Self-talk je zručnosť, takže čím viac si ju precvičíte, tým lepšie budete vystupovať.

Článok prebratý z:  https://www.hprc-online.org/mental-fitness/performance-psychology/optimize-performance-through-positive-self-talk