Blog o mentálnej príprave športovcov

ZÁSADY UČINNÉHO STANOVOVANIA SI CIEĽOV
16.06.2021

ZÁSADY UČINNÉHO STANOVOVANIA SI CIEĽOV

Viete, ako si správne stanoviť ciele? V tomto článku nájdete niektoré zásady, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť vaše ciele.

1. Zabezpečte, aby boli ciele konkrétne, pozorovateľné a merateľné
Stanovenie všeobecných cieľov, ako je zlepšenie percenta streľby v basketbale, je ľahké, ale je ťažké určiť, ako to urobiť bez konkrétnych kritérií alebo smerníc. K tomu môže pomôcť špecifikovanie toho, ako a kedy treba robiť veci. Merateľný cieľ je ten, ktorý môžete kvantifikovať v tom zmysle, že presne viete, ako blízko ste k dosiahnutiu tohto cieľa. Pozorovateľné ciele sú tie, ktoré sa dajú merať a sú konkrétne.

2. Jasne identifikujte časové obmedzenia
Požiadanie hráčov o zlepšenie percenta streľby bude neúčinné, pokiaľ nebudete mať stanovený dátum alebo udalosť, na ktorú sa chcete dopracovať. Je tento cieľ dosiahnuteľný do konca tréningu? Koniec týždňa? Do play-off? Dobre stanovené ciele by mali byť časovo obmedzené.

3. Používajte stredne ťažké ciele
Stredné ciele sú lepšie ako ľahké alebo veľmi ťažké ciele, pretože nútia športovcov, aby tvrdo pracovali a rozširovali svoje možnosti, aby ciele dosiahli. Keď sú dosiahnuté, oveľa viac uspokoja.

4. Zapisujte si ciele a pravidelne sledujte pokrok
Ciele sú neúčinné, ak sa zabudnú. Zapíšte si ich, aby boli čo najkonkrétnejšie. Vedenie denníka alebo verejne zverejneného grafu monitorovania cieľov môže pomôcť športovcom a trénerom s procesom monitorovania.

5. Použite krátkodobé ciele na dosiahnutie dlhodobých cieľov
Ako je zrejmé z vyššie uvedeného diagramu, stanovenie cieľov je podobné ako výstup na hory. Dlhodobý cieľ dosiahnutia vášho hlavného cieľa si vyžaduje stanovenie strategických krátkodobých cieľov.

6. Stanovte si tréningové aj súťažné ciele
Je dôležité, aby tím a tréner uznali rozhodujúci význam efektívnych postupov pri príprave na súťaž. Tréningové ciele by sa mali čo najčastejšie zhodovať s výkonnostnými cieľmi súťaže. Ciele týkajúce sa pracovnej morálky a postoja počas tréningu sú nevyhnutné. Príklady sú chodiť na čas, pozitívne nastavený na tréning, pozdravenie sa.... Dodatočné vzájomné dopĺňanie sa v dobrej  nálade môže navyše podporiť tímovú súdržnosť a prostredie, do ktorého je zábavné sa zapojiť. Ciele v tréningu by mali tiež zahŕňať využitie mentálnych schopností, ako sú predstavivosť, ktoré môžu pomôcť pri učení sa zručností, stratégiách, prezentácii a práci pri prekonávaní zápasovej úzkosti.

7. Uistite sa, že športovec si ciele viac zvnútorňuje
Je dôležité, aby športovci cítili kontrolu (sami nad sebou) nad svojimi cieľmi. Zabezpečenie toho, aby športovci akceptovali a vznútornili ciele, je jednou z najdôležitejších vlastností stanovovania cieľov. Ak si športovci stanovia svoje vlastné ciele, s najväčšou pravdepodobnosťou ich internalizujú. Keď tréneri stanovujú ciele pre športovcov, niekedy sa to neberie vážne.

8. Zvážte osobnostné a individuálne rozdiely v stanovení cieľov
Tréneri by tiež mali mať na pamäti, že osobnostné charakteristiky športovcov môžu určovať účinnosť stanovovania cieľov. To, či je alebo nie je športovec orientovaný na ego (porovnáva svoje výkony s ostatnými), alebo orientovaný na úlohy (porovnáva svoj výkon so sebou), by mohlo určiť, do akej miery bude schopný zvnútorniť ciele.

9. Stanovte si pozitívne ciele na rozdiel od negatívnych cieľov
Ak je to možné, stanovte si pozitívne ciele so zameraním na správanie, ktoré by malo byť prítomné, a nie na správanie, ktoré by sa nemalo vyskytovať. To môže pomôcť športovcom zamerať sa skôr na úspech ako na neúspech.

10. Identifikujte stratégiu dosiahnutia cieľa
Je dôležité pochopiť rozdiel medzi stanovením cieľov a identifikáciou stratégie, ktorá vám pomôže dosiahnuť vaše ciele.

11. Hľadajte podporu pre svoje ciele
Významné ďalšie osoby v živote športovca môžu pomôcť zabezpečiť dosiahnutie cieľov. Okrem trénera to zvyčajne zahŕňa aj ďalších trénerov, rodinu, priateľov, učiteľov a spoluhráčov. Je potrebné vyvinúť úsilie pri vzdelávaní týchto jednotlivcov o druhoch cieľov, ktoré si sami stanovujete, a o dôležitosti ich podpory pri povzbudzovaní k dosiahnutiu týchto cieľov.

12. Stanovte si tímové, ako aj individuálne výkonnostné ciele
Výkon pre tím je možné nastaviť rovnako ľahko ako pre jednotlivcov. Tréneri by tiež mali zvážiť zapojenie tímu do stanovovania niektorých z rôznych typov cieľov.

Článok : Association for applied sport psychology https://appliedsportpsych.org/resources/resources-for-athletes/principles-of-effective-goal-setting/