Blog o mentálnej príprave športovcov

Režim mladého športovca
03.12.2018

Režim mladého športovca

 

Spánok

Pre mentálnu pohodu každého človeka, mladého športovca, je dôležité pravidelne zaspávať a vstávať. Žiadne ponocovanie. Pravidelný a dostatočne dlhý spánok je kľúčom k naštartovaniu kvalitného dňa.

Jedlo a nápoje

Život mladého športovca sprevádza zvýšený stres spôsobený neustálym súťažením. Mentálnej odolnosti mladého športovca veľmi pomôže správny jedálniček a pravidelný pitný režim. Pre mladého športovca sú obzvlášť prínosné vitamíny, ovocie a zelenina. Naopak nevhodné sú sladkosti a jedlá s vyšším obsahom tuku. Bohaté raňajky, malá desiata, obed, malý olovrant a večera sú ideálom. Nezabudnite na to, aby mal mladý športovec pri sebe vždy fľašu s nápojom.

Pravidlá

Pokiaľ poviete, že sa bude spať o 22 hodine, tak sa aj o 22 hodine bude spať. Zaveďte pre mladého športovca rituály a pravidlá. Pravidelnosť pomôže športovcovi lepšie sa orientovať vo svojom živote a efektívnejšie zapracovávať potenciálne zmeny.

Vzor

Buďte vzorom, dieťa vníma svojich rodičov zrkadlovo. Všetky pravidlá, ktoré si v rodine nastavíte a chcete, aby ich váš športovec dodržiaval, tak musia byť dodržiavané aj vami, rodičmi. Jednoducho nemôžete chcieť od športovca, aby nejedol chipsy, keď ich je otecko. Chce to kus sebazaprenia, ale stojí to za to.

Opora 

Venujte mladému športovci čas. Keď vás potrebuje, tak vtedy by ste s ním mali byť a byť mu oporou, ako v športových, tak nešportových situáciách. Zdieľajte s ním jeho úspechy i neúspechy a podporujte ho za všetkých okolností. Aby sa mohol rozvíjať, tak mladý športovec musí cítiť, že má za sebou dobré zázemie, kam sa môže kedykoľvek vrátiť a načerpať silu.

Pochvala

Nekritizujte mladého športovca neustále. Chápeme, že môže byť frustrujúce mu stále niečo vysvetľovať, ale niekedy je potrebné povzbudenie a pochvala, aj keď len za maličkosti a snahu. Dieťa musí vedieť, že ho milujete, aj keď sa mu nedarí. Nadmerné chválenie však pre mladého športovca tiež nie je vhodné. Je potrebné nájsť tú správnu rovnováhu medzi kritikou a pochvalou, aby sa mohol mladý športovec stať stabilným, mentálne vyzretým hráčom a človekom.