Blog o mentálnej príprave športovcov

Nervozita, obavy, strach, pred a počas výkonu, ako na to ?
mentálna príprava, strach
09.10.2019

Nervozita, obavy, strach, pred a počas výkonu, ako na to ?

Každý jeden z nás už zažil alebo zažíva nervozitu pred výkonom, štartom, skúškou. Každý  športovec sa už počas svojej kariéry zaoberal tým, či je dostatočne dobrý, či je dostatočne pripravený, či je lepší ako súper. Aj malá pochybnosť o sebe samom môže spustiť reťazovú reakciu. V momente, keď športovec začne o mať o sebe pochybnosti, veľmi rýchlo sa spúšťajú fyziologické reakcie ako zvýšené potenie, zrýchlene dýchanie a následne jeho hlava, príde k záveru, že jeho schopnosti sú nepostačujúce pre najbližší zápas/preteky, ktoré ho čakajú. Táto kombinácia dôležitého zápasu a pochybností o jeho schopnostiach sú zodpovedné za vytvorenie obáv a úzkosti. Tieto obavy nemusia byť vždy opodstatnené niekedy, môžeme pochybovať o sebe aj keď sme dostatočne pripravený aj dostatočne dobrý, niekedy ani sami nevieme, prečo také myšlienky máme. Je dôležité si uvedomiť, že tieto myšlienky môžu mať výrazný dopad na výkon. Náš výkon môže ísť výrazne dole a môže byť výrazne horší ako by sme očakávali a chceli pretože naša koncentrácia je obmedzená a nemusíme si všímať veci, ktoré by sme za iných okolností videli inak.

Určite Vám teraz napadla otázka, že čo teda s tým? V nasledujúcej časti Vám poskytneme pár tipov a trikov, ktoré by mohli pomôcť odstrániť nervozitu a obavy:

  1. V prvom rade je veľmi dôležité rozoznať z čoho máte obavy, prečo ste nervózny, kde a kedy to vzniká. Pomôže to ľahšie odstrániť a presunúť myšlienky ak vieme čoho sa bojíme.
  2. Zhlboka dýchať. Dýchanie môže byť veľmi účinným prostriedkom ako odohnať nervozitu. Ak sa sústredíme na dýchanie a to či správne dýchame do brucha, pomôže nám zamerať naše myšlienky na niečo iné a konkrétne.
  3. Spomeňte si na to v čom ste dobrý! Čo je vaša silná stránka v čom si myslíte, že ste lepší ako druhý. Každý jeden z nás je v niečom dobrý! Vedomie svojich silných stránok je stavebný kameň zdravého sebavedomia.
  4. Pred výkonom alebo počas výkonu je dobré sa sústrediť na 3-4 úplne základne veci, predmety, spoluhráčov alebo súpera, ktoré sú aktuálne dôležité napr. puk, spoluhráč, brána alebo loptička, sieť, súper. Každý šport má svoje špecifiká a sústredenie iba na pár vecí Vám pomôže priniesť vašu koncentráciu naspäť do zápasu/pretekov.

 

Predchádzajúce body ukazujú iba zopár tipov, ktoré sa nám overili v praxi avšak každý z nás je úplne iný. Niekomu môže vyhovovať dýchanie a niekomu zase nie ale to je v poriadku vždy je dôležité sa pozorovať a vnímať čo Vám funguje a čo sa Vám osvedčilo.