Blog o mentálnej príprave športovcov

ALCARAZ- DÔKAZ, ŽE SPRÁVNY MINDSET A PRÁCA S CIEĽMI SÚ DÔLEŽITOU A NEODDELITEĽNOU SÚČASŤOU CELKOVEJ PRÍPRAVY ŠPORTOVCA
alcaraz
13.09.2022

ALCARAZ- DÔKAZ, ŽE SPRÁVNY MINDSET A PRÁCA S CIEĽMI SÚ DÔLEŽITOU A NEODDELITEĽNOU SÚČASŤOU CELKOVEJ PRÍPRAVY ŠPORTOVCA

Španielsky tínedžer Carlos Alcaraz zavŕšil v nedeľu, 11. septembra 2022, rýchly vzostup na vrchol tenisového sveta, keď si pripísal svoj prvý grandslamový titul a dostal sa na prvé miesto v rebríčku víťazstvom nad Nórom Casperom Ruudom vo finále US Open. Je najmladšou svetovou jednotkou od začiatku rebríčka ATP v roku 1973, čím prekonal rekord stanovený Lleytonom Hewittom, ktorý mal 20 rokov, keď sa stal svetovou jednotkou v roku 2001.

"Je to šialené. Nikdy som si nemyslel, že niečo také dosiahnem vo veku 19 rokov. Všetko prišlo tak rýchlo," povedal Alcaraz. "Pre mňa je to neuveriteľné. Je to niečo, o čom som sníval odmalička, odkedy som začal hrať tenis. Samozrejme, dnes zdvihnúť túto trofej je pre mňa úžasné."

Andrea Gaudenzi, predseda ATP, povedal: "Carlosov vzostup na vrchol tohto športu nebol ničím menším než fenomenálnym. Jeho nebojácny tenis, pracovná morálka a športové umenie z neho robia inšpiráciu pre mnohých a posunuli latku pre ďalšiu tenisovú éru."

Alcaraz povedal, že po prvom okúsení grandslamovej slávy je hladný po ďalších. "Chcem byť na vrchole veľa, veľa týždňov. Dúfam, že veľa rokov," povedal. "Po týchto úžasných dvoch týždňoch budem opäť tvrdo pracovať. Budem bojovať, aby som toho mal viac.". "Je to niečo (duševná odolnosť a výdrž), na čom naozaj tvrdo pracujem, takže nie je čas byť unavený."

Pracovná morálka, mentálna odolnosť, nebojácnosť, sebavedomie, cieľavedomosť, odhodlanosť a jasné ciele. Aj týmito vlastnosťami sa môže mladý Španiel pýšiť a okrem tvrdej práce, driny a nekonečných tréningov mu aj tieto vlastnosti dopomohli na ceste za víťazstvom.

Vidíme, že stanoviť si osobné ciele a odhodlanie ich dosahovať sa vyplatí. Preto je veľmi dôležité mať dobre stanovené, konkrétne ciele. Zároveň je veľmi dôležité, aj po dosiahnutí cieľa, ako je to v prípade mladého Alcaraza, stanoviť si nové ciele, čo nás bude motivovať do ďalšej tvrdej práce, pretože cesta nikdy nekončí. V jeho prípade je jeho ďalším cieľom udržať si pozíciu svetovej jednotky čo najdlhšie.

Cesta mentálnej prípravy začína stanovením si konkrétnych a špecifických cieľov a my v SportMind HDTS vám s tým radi pomôžeme. Vykročte s nami na Vašu cestu za úspechom.

Zdroje článku je tu a tu. Zdroj obrázka je tu.