Blog o mentálnej príprave športovcov

MBK Ružomberok po 4 rokoch vo finále Extraligy
Mentálna príprava tímu
03.04.2018

MBK Ružomberok po 4 rokoch vo finále Extraligy

Stále vo väčšej miere sa stretávame so snahou o uplatňovanie mentálnej prípravy v športe. Dnes sa tento trend presadzuje nie len v individuálnych športoch, ale aj kolektívnych. Je však pravda, že na Slovensku je kvalitná mentálna príprava skôr výnimkou ako pravidlom.

Na cestu aplikovania mentálnej prípravy sa dali aj v basketbalovom klube MBK Ružomberok. Prípravu ženského tímu v januári 2018 odštartovala diagnostika mentálnych schopností v spolupráci so SportMind HDTS, ktorá pomáha na ceste za úspechom tímom aj v iných športových odvetviach - hlavne v hokeji a futbale. Realizačný tím tak doplnila Zuzana Pšenáková na pozícii mentálnej trénerky pre ženský tím.

Napriek tomu, že ženský tím MBK Ružomberok vstupoval do semifinále z menej priaznivej tretej priečky v tabuľke, spečatil postup do finále tou najrýchlejšou možnou cestou – výhrou 3:0 na zápasy v semifinálovej sérii.

Hlavný tréner Juraj Suja pripisuje zásluhy aj mentálnej príprave tímu. „Máme novo zložené a multikultúrne družstvo. Cítil som potrebu jednotného mentálneho nastavenia a taktiež skvalitnenia spolupráce v tíme. Vidíme pozitívne posuny po mentálnej stránke aj u jednotlivých hráčok. Myslíme, že aj vďaka týmto procesom sa nám podarilo dosiahnuť základný cieľ pre túto sezónu postupom do finálne Extraligy. No tento fakt berieme ako veľké pozitívum na našej ceste, nie však konečný cieľ.“

Cieľ spolupráce bol jasný od začiatku – prelomiť trojročnú sériu neúčastí vo finále slovenskej extraligy. Už dnes je zrejmé, že sa ho podarilo naplniť. Ružu teda po troch bronzových sezónach uvidíme opäť vo vytúženom boji o titul už v najbližších dňoch.

„Po zimnej pauze prišlo k menšej obmene kádra, niekoľko hráčok odišlo a naopak tím posilnili nové hráčky zo zahraničia. Úspech v tímovom športe pramení zo spolupráce jednotlivcov, ktorá však pri obmene kádra v prebiehajúcej sezóne môže byť kostrbatá. Našim spoločným cieľom teda bolo najmä prebudiť tímového ducha a stmeliť kolektív pred rozhodujúcou časťou sezóny – play off. Vzhľadom na veľkú pravdepodobnosť stretu s Piešťanskými Čajkami v semifinálovej sérii a tiež vzhľadom na nepriaznivé štatistiky Ruže s týmto súperom v predchádzajúcich zápasoch bolo tiež nutné pracovať na sebavedomí jednotlivých hráčok ale i celého tímu. Potrebovali uveriť, že to zvládnu hráčky nielen ako individuality ale aj ako tím.“ objasnila situáciu Pšenáková.

 „Mentálna príprava nám pomohla zvýšiť tímové sebavedomie. Uvedomili sme si, že úspech v športe ide ruka v ruke s dobrým mentálnym tréningom.“ zhodnotila kapitánka tímu Taijah Campbell. Tréningový proces obohatili tímové stretnutia a individuálne konzultácie, na ktorých sa hráčky spoločne s mentálnou trénerkou venovali témam ako napr. „Ako sa koncentrovať”, „V čom sú moje silné stránky”, „V čom sme dobré ako tím”, “Prečo je dôležitá komunikácia”, “Ako efektívne spolupracovať”, či “Stanovenie individuálnych a spoločných cieľov”.

„Počas mentálnej prípravy sme sa naučili jedna druhej dôverovať a navzájom sa podporovať, pretože to je v kolektívnom športe veľmi dôležité. Podarilo sa nám viac utužiť kolektív, čo sme dokázali preniesť aj na ihrisko.“ tvrdí Miroslava Mištinová.

V profesionálnych ligách často rozhodujú detaily. Schopnosť dokázať hrať zápas s prázdnou hlavou môže byť tým kľúčovým rozdielom medzi víťazom a porazeným. V tímových športoch do toho vstupuje tiež ochota mať tím na prvom mieste. Športovci musia byť pochopiť, že klubový znak na srdci je dôležitejší ako meno na chrbte. Len tak môže byť tím úspešný aj v ťažkých zápasoch.