Blog o mentálnej príprave športovcov

Koncentrácia
17.12.2018

Koncentrácia

Sústredenie je hlavne o stanovení priorít. V každom danom čase môžete mať na mysli 10 rôznych vecí. Mohli by ste premýšľať o tom, ako v aute vymeníte olej, či už tento štvrtok alebo budúci je výplata, čo urobíte na večeru, či by ste mali zmeniť svoju profilovú fotku na Facebooku, čo kúpite vašej priateľke k narodeninám, alebo či by ste mali alebo nemali požiadať svojho šéfa o zvýšenie platu. Ako športovcovi, keď vstúpite do arény, mala by vaša myseľ jasne a okamžite vedieť, čo je práve hlavná priorita. Keď prechádzate dverami šatne, nie je nič iné okrem momentálneho cieľa.

Akonáhle vstúpite na športovisko, vaše sústredenie sa musí zúžiť ešte viac. Všetko sa odohráva momentálne. Minulosť je preč.           Ľudský mozog sa môže efektívne sústrediť len na dva podnety naraz. Prvou prioritou koncentrácie v športe ste vy sám - čo hovoria vaše zmysly o tom, čo sa deje na ihrisku. Druhou prioritou koncentrácie sú vaši spoluhráči a komunikácia s nimi, čo vám pomáha pri vytváraní správnych rozhodnutí.

Akonáhle necháte preniknúť ďalšie podnety do vašej sústredenosti, prichádza dekoncentrácia na cieľ, začnete strácať účinnosť a potenciál pre chyby sa dramaticky zvyšuje. V priebehu zápasov sa často stretnete s rušivými vplyvmi, ako sú kričiaci tréneri, rodičia či fanúšikovia alebo provokácia od súpera. Byť schopný eliminovať tieto ďalšie aspekty je to, čo môžem nazývať kontrolou koncentrácie, a táto schopnosť je nevyhnutná pre dobrý výkon športovca.

Je dôležité ovládnuť svoju koncentráciu. Ako na to? Náš tím mentálnych koučov je tu pre vás. Neváhajte a kontaktujte nás.