Blog o mentálnej príprave športovcov

Denisa Baránková medzi elitou lukostreľby
20.02.2020

Denisa Baránková medzi elitou lukostreľby

Šport je fenomenálnou ľudskou aktivitou, prekonávajúcou nielen pomyslené hranice tela,  ale aj hranice našej mysle. Každý šport je príznačný svojimi hodnotami, ktorých prekročenie znamená vstup medzi „elitu“ športovcov.

Lukostreľba má svoje hranice a pokoriť jednu z nich na úrovni 600 bodov je takmer nemožné. Pre slovenskú halovú lukostreľbu je to hranica 570 bodov. Pre jej dosiahnutie musí strelec trafiť naplno aspoň polovicu zásahov a pri ostatných pokusoch je prípustné len malé zaváhanie.

Do lukostreleckej elity sa dňa 16. februára 2020 právom zaradila Denisa Baránková, ktorá  ako druhá žena v histórii slovenskej lukostreľby pokorila slovenskú halovú hranicu dosiahnutím 571 bodov, čím naša mladá strelkyňa nielen dorovnala svoj pôvodný juniorský rekord 569 bodov, ale zvýšila si svoj osobák a tým posunula aj nový slovenský rekord.

Denisa Baránková (18) je slovenskou lukostreleckou „dvojkou“. Už tretí rok je členkou Národného športového centra, ktoré jej poskytlo možnosť absolvovania mentálneho tréningu zabezpečovaného SportMind HDTS. Talentovaná lukostrelkyňa je majsterkou Európy a držiteľkou úctyhodných celkom 12 slovenských rekordov.

A ako to vnímala naša Denisa: „Ako som sa cítila? Pred tým ako som šla na čiaru pred každou jednou sadou, ani nachvíľu som nepochybovala o tom, že to dnes nedám. Verila som si a bolo to celkom odlišné ako v sobotu. Do slúchadiel som si po každej sade pustila pesničky, ktoré ma ukľudňujú. A prvý pocit po výkone? KONEČNE SA TO PODARILO. Bola som hrozne šťastná, spokojná a momentálne sa pokúsim si túto formu udržať a ešte zvýšiť. Obrovská vďaka patrí všetkým, ktorí mi venovali svoj čas a aj vďaka nim som dokázala tento vysnívaný výsledok konečne streliť.“