Blog o mentálnej príprave športovcov

10 NAJLEPŠÍCH TIPOV NA KONTROLU SVOJICH EMÓCII V ŠPORTE - 2. ČASŤ
11.08.2021

10 NAJLEPŠÍCH TIPOV NA KONTROLU SVOJICH EMÓCII V ŠPORTE - 2. ČASŤ

Sú naše emócie niečím, čo nám v športe pomáha, alebo nás brzdia? Správna odpoveď? Oboje. Dôležité je naučiť sa vyvážiť a ovládať svoje emócie.

6. UVOĽNITE TELO
Skúste na niekoľko sekúnd napnúť svaly a potom ich vedome uvoľnite, aby ste pocítili pocit pokoja (telesného aj duševného). Výskum ukazuje, že to vedie k zníženiu srdcovej frekvencie, menšiemu pocitu fyzického vyčerpania a zníženej úzkosti.

7. UČTE SA OD OSTATNÝCH
Skúste napodobniť športovcov, ktorí sa dobre vyrovnávajú s emocionálne ťažkými situáciami; toto je účinná stratégia na zvládnutie hnevu a stresu. Ukázalo sa napríklad, že cvičenia rolí mimo ihriska znižujú nahnevané správanie na ihrisku. Schopnosť učiť sa od ostatných je charakteristickým znakom rozvíjania myšlienok rastu a veľmi dôležitej životnej zručnosti.

8. VNÍMANIE SEBA SAMÉHO
Veďte si denník o situáciách, v ktorých počas hry vznikajú silné emócie a o tom, ako ste sa s nimi vysporiadali. To vám umožní identifikovať, ktoré emócie sú pre vás zdravé, ktoré sú pre Vás výzvou a ktoré sú nezdravé. To je dôležité vedieť, aby ste zo svojho emočného stavu mohli dostať to najlepšie. Vedenie denníka na zlepšenie sebapoznania je jednoduchý a efektívny spôsob zlepšenia schopnosti učiť sa.

9. ZMEŇ NASTAVENIE
Čím dôležitejšia je podľa vás situácia, tým väčšia je pravdepodobnosť, že na ňu budete silne emocionálne reagovať. Výskum naznačuje, že pripomenutie si „je to len ďalší zápas“ môže pomôcť znížiť intenzitu, ktorú môžu emócie priniesť.

10. ZHLBOKA DÝCHAJTE
Rovnako ako relaxácia svalov, zameranie sa na hlboké dýchanie môže byť dôležitým faktorom pri regulácii emócií. Tieto nádychy zvyšujú pocit úľavy a vedú k zníženiu fyzických symptómov negatívnych emócií, ako je svalové napätie. Poskytuje tiež pocit kontroly nad situáciami, spomaľuje čas a dáva vám priestor na zváženie, ako najlepšie postupovať.

Každý športovec bez ohľadu na svoju úroveň sa musí naučiť zvládať svoje emócie. Dokonalý vzorec neexistuje. To, čo funguje dobre na niekoho iného, ​​nie je zárukou, že to bude fungovať aj na vás.

Článok prebratý z: https://blog.innerdrive.co.uk/sports/10-top-tips-to-help-control-your-emotion-in-sport-part-2